5 grep for å fjerne giftstoffer fra hverdagen

Hei kjære venner,

De fleste vet at vi omgir oss med en haug giftige stoffer og kjemikalier daglig. Her er 5 enkle grep man kan ta for å redusere disse i hverdagen sin og bli mer bevisst på hva vi omgir oss med,

1. Kjøkken. Bytt ut alle skjærebrett/fjøler i plastikk til tre. Samme gjelder kjøkkenredskaper som sleiver etc., bytt ut fra plastikk til tre. Studier har vist at svarte plastikkredskaper (bilde) har kreftfremkallende stoffer i seg.

2. Kjøkken. Bytt ut aluminium, kobber og plastikk på kjøkkenet ut med rustfritt stål, glass og støpejern. Flere studier har linket eksponering av aluminium i kjøkkenredskaper til Alzheimers, hodepine og hukommelsestap. Non-stick kjøkkenredskaper har blitt veldig populære de siste årene fordi de er enkle og effektive å lage mat i, samt enkle å rengjøre. Likevel inneholder disse kjemikalier kalt PFAS (perfluoralkyl- og polyfluoralkyl-stoffer). Dette er såkalte “evighets”-stoffer, som aldri brytes ned. Over tid bygges nivået av disse stoffene opp hos både mennesker og i jorda – og er knyttet til en rekke negative helseeffekter som hormonforstyrrelser, dysfunksjon i immunsystemet, utviklingsforsinkelser hos barn og kreft.

3. Klær. Ta en sjekk i klesskapet ditt. Bomull, lin og ull er naturlige materialer som er bra for kroppen. Nylon, akryl, polyester, polyamid o.l. er derimot kjemisk produsert og inneholder direkte giftige stoffer som (åpenbart) kan linkes til flere negative helseeffekter. I tillegg har ofte plagg som er vanntette og vannavvisende PFAS i seg. Noen plagg (slik som treningstøy og regnjakker) kan man umulig eller veldig vanskelig bytte ut med bomull, lin eller ull, men da er det viktig å redusere giftige stoffer hvor det er mulig. Det viktigste er det som sitter tettest på kroppen, altså undertøy, bukser og gensre/t-skjorter.

4. Rengjøringsmidler. Her tror jeg mange har opplevd å vaske badet med Jif eller andre rengjøringsmidler og gå ut med en følelse av at man er høy og har hodepine. For å få det rent og duftende må man faktisk ikke benytte en eneste giftig kjemikalie. Eddik, bakepulver, sitron og natron dekker de aller fleste rengjøringsbehov, både for bad, kjøkken og andre rom. Her kan man enkelt lage alt selv, og vil spare penger, helse og miljø. Her kan man blant annet lese om hvordan man lager sin egen universalspray, avløpsåpner, duftfrisker, gulvvask mm. – kun ved bruk av disse fire naturlige ingrediensene.

5. Mat og drikke. Dette kan man jo skrive tusenvis av sider om, men for å gjøre det enkelt: Unngå (ultra)prossesert mat, unngå matvarer som har masse tilsetningsstoffer og emulgatorer i seg, vask frukt og grønt godt. Unngå brus og drikker med tilsetningsstoffer og søtningsmiddel. Gjør det enkelt!