Urbane Hager (19.05.24)

Her er en liten motiverende oppdatering på hvordan en urban hage kan se ut. Ikke bare ser den vakker ut, den produserer en god del grønnsaker og frukter også. (Merk at det meste er plantet i bøtter og kar – i urbane strøk er det lite jord og ta av men bøtter og kar fungerer fint – kanskje enda bedre enn ‘rett i jorden’ fordi bøttene og karene holder på varme veldig bra/bedre og drenerer fint og jevnt – man kan kontrollere systemet enklere enn en større jordflekk.)

I 5 sesonger har jeg nå dyrket fram poteter. Typen jeg dyrker er Asterix, som er en ‘halvsein’ potet – noe som betyr at den skal ligge i bakken til godt ut på sommeren/tidlig høst. Asterix er en “lagringssterk” potet som holder seg god og fast og kan spises i flere måneder etter at den har blitt høstet. Jeg setter av 40/50 Asterix poteter hver sesong til å fungere som sette-poteter året etterpå – noe om reduserer kostnader og sørger for at jeg vet nøyaktig hvilken type kvalitet potet jeg dyrker fram. Potetene mine er nå 5 generasjon 100% økologiske poteter(!)

Jeg hadde god suksess med gulrøtter i fjor. Jeg høstet også hundrevis av frø. I år bruker jeg disse frøene, som fjorårets gulrot-blomster produserte, som innganger til nye gulrøtter. Dette er et nytt prosjekt som jeg er spent på hvordan vil utarte seg. Å produsere egne frø, og settepoteter feks., er en utrolig nyttig egenskap å utvikle som “gartner” ettersom det sparer en for mye kostnader, noe som gjør produksjonen finansielt lukrativ i tillegg til de helsemessige fordelene som kommer fra egenprodusert og kortreist mat.

Tomater har nylig blitt overført til større kar inne i et lite drivhus. Tomater er noe som har vært stor suksess hvert år – det er enkelt å dyrke fram tomater her på vestlandet, spesielt med litt beskyttelse ifra et drivhus.

Agurker skal snart også overføres til større kar inne i drivhuset. Likt som tomater vokser agurker utrolig bra i vestlands-klimaet med hjelp fra et lite eller stort drivhus.

Hadde alle mennesker i et nabolag omgjort sine grønne gressmatter til produserende arealer skulle folkehelsen økt drastisk og matsikkerheten blitt styrket enormt.

Her er et lite bildedryss med flere planter som produserer frukter og bær: fiken, druer, mark-jordbær, sitron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *